Hyppää pääsisältöön

XIX Valtakunnalliset Traumapäivät

Tornatorintie 99
48100
Kotka

Traumapotilaita hoitaville erikoislääkäreille ja erikoistuville lääkäreille suunnattu 3 päivän valtakunnallinen koulutus.

Tilaisuuden ohjelma

KE 27.9. – Tyyntä ennen myrskyä

09:00 – 10:00 Ilmoittautuminen, kahvi

10:00 – 12:00 Sessio 1 – Luutrauma – PJ Honkonen
10-10.30 Olecranon-murtuman hoitovaihtoehdot – tension band/lukkolevy/lankafixaatio vai konservatiivinen hoito Antti Launonen, ort el, Tays
10.30-11 Solisluumurtuman hoito tänään Alar Tuvikene, ort el, Kymsote
11-11.30 Proksimaalinen säärimurtuma – hoidon sudenkuopat Sami Nurmi, ort el, Tays
11.30-12 Fibulan ydinnaulaus – Tips&Tricks Tero Kortekangas, ort el, Oys

12:00 – 13:00 Lounas

13:00 – 14:45 Sessio 2 – Helppo vamma, vaikea potilas – PJ Halonen
Koulutuksista ja kirjallisuudesta löytyy vastauksia murtumien luokitukseen, avauksiin ja kiinnitysmenetelmiin liittyviin kysymyksiin. Murtumat ovat kuitenkin kiinni potilaissa, minkä vuoksi sessiossa pohditaan työkaluja tilanteisiin, jossa potilaan hoito on murtuman hoitoa haastavampaa.
13.00-13.25 Suisidaalinen potilas trauma-osastolla Juha Kemppinen, psyk yl, EKHVA
13.25-13.50 Anestesiakelpoisuuden ja -muodon valinta yhteistyössä Kreu Maisniemi, ane yl, PHKS
13.50-14.15 Alaraajamurtuma ASO-potilaalla Ellinoora Aro, verisuonikir el, HUS
14.15-14.30 Nilkan FAFO-naulaus Alar Tuvikene, ort el, Kymsote

14:45 – 15:15 Kahvitauko, näyttelyyn tutustuminen

15:15 – 17:00 Sessio 3 – Traumatologiaa keskussairaalassa – PJ Halonen/Tuvikene
Erikoislääkärikoulutuksen kivijalka rakennetaan keskussairaaloissa, joissa hoidetaan myös laajasti murtumapotilaita. Miten hoitaa laadukkaasti traumapotilaat ja huolehtia koulutuksesta keskussairaalan resurssein ja ilman jokaisen nivelen spesialistia? Paneelikeskustelussa keskussairaaloiden traumavastaavat eri puolilta Suomea esittelevät toimivia käytäntöjä ja pohditaan yhdessä ratkaisuja ongelmiin.

TO 28.9 – Myrskyn silmässä
09:00 – 10:30 Sessio 4 – Kun veri vetää maailmalle – PJ Kerola
Aseellisten konfliktien ja luonnonkatastrofien alueilla työskentely poikkeaa paljon tavallisesta arjesta. Silti siinä on jotain, mikä toisia kiinnostaa ja veri vetää maailmalle – kirjaimellisesti. Sessiossa käydään läpi, mitä realistisia vaihtoehtoja on, jos kriisialueilla työskentely kiinnostaa. Tule kuuntelemaan, esittämään kysymyksiä ja keskustelemaan, jos haluat tietää, mitä eri koulutuksia katastrofilääketieteen maisterin tutkinto mukaan lukien on tarjolla, miten hakea humanitaaristen järjestöjen kautta kriisialueille, millaista olisi työskennellä eteläafrikkalaisessa traumasairaalassa ja miten voi lääkärinä lähteä mukaan sotilaalliseen kriisinhallintaan.
09:00 – 09:30 Järjestöjen kautta maailmalle Anna Kerola, ort el, yleiskir el,
M.Sc of disaster medicine
09:30 – 10:00 Traumasairaalaan Etelä-Afrikkaan Timo Laihinen, ort el, HUS
10:00 – 10:30 Mukaan sotilaalliseen kriisinhallintaan PV (Kim Kalima??) ei vielä sovittu

10:30 – 11:00 Kahvitauko, näyttelyyn tutustuminen

11:00 – 12:30 Sessio 5 – Alakynnestä voittoon – PJ Oksanen + Lahdenranta / Tuvikene
Miten valmistautua kun 10 min kuluttua on shokkihuoneeseen tulossa instabiili traumapotilas, miten säilyttää toimintakyky kun lattia lainehtii verestä? Miten tehdä päätöksiä kun tilanne on tiukka ja erittäin hektinen? Miten kommunikoida kun stressitilanne on päällä? Miten jälkikäteen käsitellä huonoja päätöksiä, virheitä tai lähtökohtaisesti rankkoja tilanteita? Tästä kaikesta, mutta eri näkökulmasta puhuu Utin Jääkärirykmentin komentoaliupseeri, eli suomalaisten erikousjoukkojen vanhin aliupseeri Enrico Annus.
12:30 – 13:30 Lounas
13:30 – 15:30 Sessio 6 pienryhmäkeskustelut & taitorastit:

o Keskustelupajat
 Komplikaatioiden käsittely – Sally Leskinen
 Erikoistuvien lääkärien koulutuksen haasteet ja hyvät käytännöt – PJ Halonen + Järvinen
• Erikoistuvien lääkärien koulutuksen haasteet ja hyvät käytännöt – keskusteluryhmässä puheenjohtajina toimivat professori Teppo Järvinen ja keskussairaalan koulutusvastaava Lauri Halonen. Keskustelussa on tarkoitus jakaa hyviä käytäntöjä ja pohtia yhdessä hyviä ratkaisuja laadukkaan traumatologisen koulutuksen järjestämiseksi terveydenhuollon turbulenssin keskellä.
o Työpajat
 EX-fix – Kirjasuo
 E-FAST – Kerola
• E-FAST on käyttökelpoinen työkalu vaikeasti vammautuneen potilaan hoidossa, kun pitää päättää, mitä leikataan eli vuotaako potilas vatsaontelosta, rintaontelosta vai sydämestä, vai onko hemodynaamisen epävakauden syynä kenties tensiopneumothorax. E-FASTin oppiminen ei vaadi aiempaa ultraäänikokemusta ja kun tekniikan kerran oppii, pääsee toistoja tekemään omassa työssä ja työkalun luotettavuus käytössä paranee. E-FAST työpajassa käydään läpi ultraäänen käytön perusteet ja tekniikka ja jokainen pääsee harjoittelemaan E-FASTin tekoa kädestä pitäen.

16:00 – 17:00 DCO – PJ Paasikallio
Vammanhallintaortopedialla eli DCO:lla tarkoitetaan vaikeasti vammautuneen potilaan murtumien väliaikaista stabilointia. Tässä sessiossa traumatologian kokeneet konkarit käyvät läpi yläraajan, alaraajan ja lantion DCO-taktiikat ”tips and tricks”-tyyliin. Session lopuksi, näiden alansa huippuosaajien johdolla pohditaan haastavia potilastapauksia DCO-näkökulmasta.

Pe 29.9 – Linjojen takana
Linjojen takana - Sotavammojen myöhäisvaiheen hoito
Linjojen takana kohdataan ensivaiheen akuuttien toimenpiteiden jälkitiloja ja hoitamattomia vammoja. Aiheena infektiot, luutumattomuus, luupuutoksen hoito ja pehmytkudosvammat. Mukana moniammattillinen näkemys ortopedian, plastiikkakirurgian, käsikirurgian ja leukakirurgian muodossa.
09:00 – 11:00 ”Terveisiä Ukrainasta – ortopediaa” PJ Kalske + Lantto
11:00 – 12:00 Lounas
12:00 – 14:00 ”Terveisiä Ukrainasta – muu kirurgia” PJ Schepel

Järjestäjä
Suomen Traumatologiyhdistys
Yhteyshenkilön nimi
Lauri Halonen
Yhteyshenkilön sähköposti
lauri.m.halonen@helsinki.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero
+358 41 591563