Hyppää pääsisältöön

Varhaiset elintavat, ravitsemus ja terveys 3–

Kiinanmyllynkatu 10
20520
Turku

Opinnoissa tarkastellaan elämänkaaren alkuosan ravitsemuksen ja varhaisten elintapojen merkitystä ihmisen terveyteen eliniän aikana. Varhaisten tekijöiden tarkastelu ulottuu syntymättömästä lapsesta nuoruusikään. Opinnoissa opiskelevat Turun lääketieteellisen tiedekunnan erikoistuvat lääkärit, perus- ja jatkotutkinto-opiskelijat sekä avoimen yliopiston opiskelijat.

Tilaisuuden ohjelma

Siltaopinnot:
vko 36 – 39 Luentoja, kirjalliset tehtävät Moodle-alueella

Varsinaiset opinnot:
Vko 40 – 46 Luennot luentotallenteena ja tentti Moodle-alueella

Varhainen ravitsemus
vko 40
- Hedelmöittyminen, raskaus ja ravitsemus
- Ylipaino ja raskaus
- Raskausdiabetes: riskitekijät ja hyvä hoito
- Keskosen ravitsemus neuvolassa ja sairaalassa

vko 41
- Imetysaikainen ravitsemus
- Imeväisen ravitsemus
- Ravintolisien yleiset suositukset
- Äidin stressi, mieliala ja lapsen varhaiset vaiheet

Pikkulapsen ravitsemus
vko 42
- Leikki-ikäisen ja koululaisen ravitsemus
- Lapsi ja kasvisruokavalio
- Lapsen kasvu
- Lapsen neurologinen kehitys

vko 43
- Lapset ja luusto
- Lapsen tuki- ja liikuntaelimistö
- Lapset ja nuorten fyysinen aktiivisuus

Ravitsemuksen erityiskysymykset
vko 44
- Harvinaisten aineenvaihduntatautien seulonta vastasyntyneellä
- Lapsuuden ruoka-aineallergiat ja allergiasiedätys
- Mikrobisto ja elämänkaari
- Lapsen suolistovaivat
- Kouluikäisen syömishäiriöt
- Maahanmuuttajan ravitsemus

vko 45
- Perheen ravitsemus
- Suomalaiset kansantaudit - varhaiset riskitekijät
- Varhainen ohjelmoituminen, epigenetiikka
- Lapsen valikoiva syöminen

Vko 46 tentti

Järjestäjä
Turun yliopisto
Turun avoin yliopisto
Yhteyshenkilön nimi
Katja Kivistö
Yhteyshenkilön sähköposti
katja.kivisto@utu.fi
Yhteyshenkilön puhelinnumero
+358504658853